Laserbehandling – en alternativ mirakelkur?

Laserbehandlinger er de sidste år stormet frem indenfor den alternative behandlingssektor. Det er der mange forklaringer for. Laserbehandling er en alsidig terapiform som kan bruges mod mange lidelser. Det er en ikke-invasiv behandlingsform, dvs. en behandling hvor der ikke brydes væv.

Men hvordan fungerer det egentligt? Hvordan kan laserbehandling hele, endda kurere lidelser så vidt spredte som sportsskader og infektiøse hudforandringer? Det hjælper med forståelsen hvis man ved hvordan en laser egentligt fungerer.

Laserlys er ganske almindeligt lys, bare på en særlig måde

Hvad vi ser som hvidt dagslys, er i virkeligheden sammensat af alle regnbuens farver. Dvs. at dagslys kombinerer mange bølgelængder. Laserlys derimod har kun en enkel bølgelængde. Derfor kommer laserlys altid i meget distingverede og helt rene farver. Typisk rødt, blåt, eller grønt. Laserlys har også den egenskab at ”lysstrålerne” er 100% parallelle. Der er ikke en lyskegle men et lyspunkt eller plet, der beholder samme størrelse uanset afstand.

Lasere finder i dag anvendelse til utroligt mange formål. Fra små pegepinde til kraftige infrarøde lasere, der kan skære igennem tykke stålplader. Indenfor medicinsk behandling har man brugt laserknive til operationer i over 50 år.

Det sidste skud på stammen er nu laserbehandling af sportskader.

Laserlys fremmer heling i muskler og knogler

Sportskader er altid skader på bevægelsesapparatet. Altså muskler, sener, led, brusk og knogler. Her kan laserbehandling hjælpe på flere måder.

Ved inflammation stimulerer laserlyset udvidelsen af blodkarrene. Så er det lettere for de hvide blodlegemer at komme ind i det skadede område og udføre deres job. På den måde virker laserbehandling også smertestillende, fordi inflammation også påvirker nerver og så gør det ondt. Laserbehandling øger også produktionen af lokalt dannede hormoner. Fx prostacyklin, som virker inflammationshæmmende.

Laserbehandling stimulerer også mitokondrierne, cellernes kraftværker. Lys er jo ren energi og energiproduktion er mitokondriernes speciale.

Laserbehandling af sportskader er relativ nyt i Danmark. Bor du i nærheden af Birkerød, er du heldig. Der findes nemlig allerede en klinik til laserbehandling af sportsskader i Birkerød: Se laserbehandling Birkerød.

Laserbehandling mod smerter

Laserbehandling kan også bruges som smertebehandling. Al smertemedicin er skrap kost for kroppen og kommer med alvorlige bivirkninger. At tage et par Panodil en gang imellem gør ingen fortræd. Men når det drejer sig om behandling af kroniske smerter, er det hen helt anden sag. Der findes mange årsager til kroniske smerter. Sportskader, andre traumatiske skader, arvæv, og hele familien af gigtsygdomme for at nævne nogle få. Smertebehandling sker ad forskellige veje.

Når smerterne skyldes an akut sportskade, vil de forsvinde som skaden heler. Kroniske smerter betyder at man ikke kan kurere årsagen. Her er der altid tale om smertelindring i en eller anden omfang. Laserbehandling kan også bruges til lindring af smerter.

Den mest effektive slags smertemedicin er opioider. Det er en stor gruppe medicin som er baseret på opium. Enten organisk, fra valmuer, eller syntetiske morfiner. Men hvad der gør dem så effektive er at de faktisk efterligner kroppens egen smertemedicin. Den går under navnet endorfiner.

Laserbehandling stimulerer nemlig også dannelsen af disse endorfiner. Og aktiverer dermed
kroppens egen smertemedicin, med velvære som den eneste bivirkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *