Kan man få akne af at træne?

Måske har du bemærket, at nogle af de store brød nede i dit lokale fitnesscenter døjer med uren hud og akneudbrud. Skyldes det deres store indsats med vægtene, eller er der andre forklaringer? Vi giver dig her svaret.

Hvis du førhen har været i et fitnesscenter i sektionen med de tunge vægte, har du måske bemærket, at nogle af de største drenge døjer lidt med uren hud.

En nærliggende tanke er selvfølgelig, om det er træningen, der giver dem akne? Det kan det rent faktisk godt være.

Inden jeg forklarer hvorfor, vil jeg dog starte med at sige, at styrketræning – og træning i det hele taget – som udgangspunkt hverken giver bumser eller akne. Tværtimod har styrketræning og træning generelt faktisk den modsatte effekt; det kan ligefrem hjælpe med at gøre huden sundere og mere lækker.

Ovenstående er dog med et forbehold. Uanset hvor sundt en handling som udgangspunkt er, vil enhver handling, i for store mængder, være usund, og dette gælder også for træning.

Hvis man træner ekstremt meget og aldrig lader sin krop restituere, får træningen ikke den tilsigtede effekt. Træningen vil i givet fald ikke bidrage til øget sundhed, og en overdreven træningsmængde vil kunne indebære, at man udvikler bumser, uren hud og akne.

Typisk har akneudbrud dog intet med træning at gøre

Når du ser en træningsnarkoman, der er ramt af akne, kan det skyldes, at vedkommende aldrig giver kroppen ro til at restituere. Udbruddet kan dog også have andre årsager.

De to største syndere er ‘sved’ og ‘proteinpulver’. Både sved og proteinpulver kan nemlig give akne.

Hvorfor kan proteinpulver give akne?

Proteinpulver kan give akne, da det kan indeholde bestanddele, som katalyserer akne- og bumseudbrud.

Den eneste fødevare, som er direkte årsag til udvikling af akne og bumser, er mælk, hvilket skyldes, at der er valleprotein i mælk. Langt størstedelen af alt proteinpulver er lavet af valleprotein, og det er altså forklaringen på, hvorfor indtagelse af dette stof kan resultere i bumser og/eller akne.

Hvis man døjer meget med akne og bumser, kan det være, at man kan komme problemet til livs ved at investere i en anden proteinpulver.

Her handler det naturligvis om at finde en pulver, der ikke indeholder valleprotein. Vi anbefaler, at du går efter vegetabilsk baseret proteinpulver, altså pulver lavet af grøntsager.

Hvorfor er sved ikke godt, når det kommer til akne?

I sig selv giver sved ikke bumser eller akne. Akneproblemet opstår, når sved bliver gammelt, da det her forandres til ammoniak.

Ammoniak på huden skaber irritation, og dette stof kan ligeledes give bumser og akne. Derfor er det meget vigtigt at få sveden vasket af kroppen, relativt kort tid efter man har overstået sit træningspas.

Ligeledes er det vigtigt, at man vasker sit træningstøj; man bør aldrig genbruge træningstøj, man har svedt i: både fordi det lugter, og fordi det sandsynligvis er fyldt med ammoniak.

Opstummering

Som udgangspunkt er det rigtig fint, hvis du træner. Du bliver mere sund af at dyrke motion, og træning kan sagtens have en mærkbar positiv effekt på din hud.

Dog kan træning i ekstreme mængder bevirke, at du får bumser og akne. Ligeledes er proteinpulver en stor synder, når det kommer til at udvikle bumser og akne.

Sved kan også lokke bumserne frem, og blandt andet derfor skal du altid sørge for at bade, kort efter du har haft et træningspas, der har fugtet din hud med sved.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *