Sådan bliver du en rigtig roligan

Fodbold er uden tvivl en af de mest populære sportsgrene i Danmark. Mange danskere, både børn og voksne, dyrker denne holdsport og det fællesskab, der findes omkring den. En ting er selv at dyrke fodbold, en anden er trofast at støtte op om Danmark, når landsholdet forsvarer sig, og være klar til at skråle med på alle foldboldssangene og heppe alt, hvad man har lært. Det gælder både til selve kampen, men også hjemme fra stuen.

Hvad er en roligan og hvor startede det?

I 1985 vandt Danmark en imponerende sejr over Sovjetunionen på 4-2, og det blev starten til roliganbevægelsen. Det var redaktionen på avisen BT, der kom på navnet ”roligan”, da de skrev om hvor festlige og glade danskerne var under kampen. Ordet kommer fra, og står i fuldstændig modsætning til, de voldelige engelske fodboldfans kendt som hooligans. Det forbindes blandt andet med roliganbevægelsen at man i Parken under EM og VM altid forholder sig i ro under modstanderholdets nationalsang. Dette gøres for at vise modparten respekt. Det handler altså om at hygge sig og have en fest, uden at ødelægge oplevelsen for andre, og uden at det fører til problemer eller farlige situationer.

Roligans findes dog ikke kun, når det kommer til fodbold. Danskerne er et sportsglad folkefærd, og vi samles også om andre sportsgrene, for at støtte landsholdet. Især håndbold og ishockey er to populære sportsgrene, hvor den gode stemning og det røde og hvide udstyr kan hives frem.

Klæd dig som en roligan med det rigtige udstyr

Det er ligeledes en del af roligankulturen at man klæder sig festligt på, når landsholdet skal spille. Den vigtigste hovedregel er at man klæder dig på i Dannebrogs farver, dvs. i farverne rød og hvid.

Der findes et stort udvalg af udstyr online, og der er noget for enhver smag og til ethvert budget. En klassiker er at male et flag på hver kind med rød og hvid ansigtsmaling, hvilket også giver et ”kampklart” udtryk. Derudover er det kun fantasien, der sætter grænser. Man kan holde det simpelt, og blot tage en rød eller hvid T-shirt på, men man kan også tage landholdstrøjen på eller virkelig gøre noget ud af det med forskelligt tilbehør. Det kan f.eks. være en vikingehat, der går godt i spænd med vores kulturarv og samtidig viser kampgejst. Det kan også være et hvidt og rødt halstørklæde, et par sjove briller, en underholdende hat eller kasket, klappepinde og meget mere.

Man kan endda bruge udstyret i andre situationer, f.eks. til temafester, karneval, fastelavn eller andre festlige lejligheder. Danskere har et andet forhold til vores flag end mange andre folkefærd, og vi bruger det i forbindelse med de fleste festlige lejligheder, f.eks. på vores fødselsdag. Derfor vil man kunne bruge udstyret igen og igen ved forskellige lejligheder.

Det kan betale sig at shoppe på internettet, når man gerne vil have roliganudstyr. Ofte er udvalget større end i de fysiske butikker, og priserne er gode. I nogle tilfælde kan man få levering efter få dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *