Få mere ud af træningen med en kostplan

Man siger, at kosten er det vigtigste, når du gerne vil tabe dig. Faktisk er kosten så vigtig, at den udgør 90% af dit vægttab. Der kan derfor ikke være ret meget tvivl om, at du skal have styr på kosten, for at du kan tabe dig.

Men kosten er ikke kun vigtig ved vægttab. Du skal nemlig også følge en god kostplan for at se tydelige resultater af dit hårde træningsarbejde. Så hvad enten formålet med din træning er et vægttab, større muskler eller toning af din krop, er kosten alfa og omega.

Hvordan og hvad du skal spise for at få det optimale ud af din træning, afhænger dog lidt af, hvad du træner. Træner du meget muskel og styrke, skal du helt overordnet spise mere protein. Træner du udholdenhed, skal du spise meget kulhydrat.

Hvad skal du spise før træning?

Kulhydrater omdannes mere effektivt til energi end for eksempel fedt og protein, og derfor bør du spise masser af kuldrater, før du træner. Det gælder særligt, hvis du skal være aktiv i lang tid – for eksempel hvis du skal løbe et maraton.

Skal du træne i mange timer, bør du gå efter de langsomt-optagelige kulhydrater, herunder havregryn, kartofler og rugbrød. Det sikrer et stabilt blodsukkerniveau, og dermed bliver du ikke lige så hurtigt træt under træningen.

Spis gerne 2 timer før træningen, da kroppen så har tid til både at fordøje maden og samtidig forhøje energiniveauet. Spiser du meget tæt på træningen, vil maden ligge tungt i maven og gøre dig træt under træningen.

Skal du spise under træning?

Drik regelmæssigt vand under træningen. Træner du i mere end halvanden time, bør du overveje at supplere med flere kulhydrater under træningen – for eksempel i form af kosttilskud eller en sportsdrik. Træner du mindre end halvanden time, er vand tilstrækkeligt.

Hvad skal du spise efter træning?

Lige efter træning bør du spise nogle hurtige kulhydrater i form af for eksempel bananer eller rosiner – og drik rigeligt med vand. Inden for tre timer efter træningen skal du have et ordentligt måltid bestående af gode kulhydrater (ris, pasta eller kartofler), protein (magert kød, fisk eller bønner) og vitaminer (det vil sige rigeligt med grøntsager og frugt).

Følger du ovenstående råd, er du godt på vej. For optimal kost, bør du dog få en professionel kostvejleder til at lægge en decideret kostplan til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *