Gør motionstøj dig mere motiveret til at træne?

Har du nogen sinde lagt mærke til, at nogle folk har træningstøj på, selvom de bare gør noget ordinært, som at købe ind eller gå rundt i byen? Hvis du har, har du måske bare gået ud fra, at de kommer direkte fra træningscenteret, og så blev du måske irriteret over, at de ikke tog et bad, før de tog et smut i supermarkedet. Men faktisk kan der være en anden grund til, at de går i træningstøj. Nye undersøgelser antyder, at det at have tøjet på faktisk forbedrer den overordnede motivation til at træne, da vi lægger noget symbolsk i det, og derfor kan træningstøjet være et bevidst valg. Måske skulle du også overveje, om det kunne være noget for dig.

Enclothed cognition – psykologien om tøj

Det hele startede for et par år siden, da forskere fra Northwestern University lavede en undersøgelse, der fandt at deltagere med en labcoat var bedre til at begå forskning end deltagere uden – det var fordi, at menneskernes hjerne ubevidst forbandt tøjet med en bestemt måde at opføre sig, og de var derfor mere bevidste om, hvad de skulle gøre for at være gode forskere.

Det er derfor ligetil, at træningstøj kunne have en lignende effekt. Når mange i dag har det svært ved at tage sig sammen til at tage ned i træningscenteret, er det ofte med henblik på, hvor meget arbejde det indebærer – blandt andet at man skal huske at skifte tøj. Hvis man er vant til at have træningssæt og løbesko på til dagligdags, er det ikke den samme form for besvær, og så har man lettere ved at overskue det.

Nu tænker du måske, at nok har det en positiv virkning, men har du virkelig lyst til at begå dig ud i byen i kikset træningskluns? Heldigvis er modetræningstøj blevet mere populært, og der er derfor meget træningstøj, som derfor sagtens kan gå an i andre sammenhænge end i motionscenteret.

Motivationen er den vigtigste del af alt træning

Det kan ikke overdrives, hvor vigtig motivationen er, for at man bliver god til noget – ikke bare træning, men alt andet. Det gælder ikke bare for, hvor mange gange man tager ned i træningscenteret, talrige undersøgelser viser nemlig også, at motivation og glæde ved arbejdet forbedrer ens præstation, og gør, at man forbedrer sig hurtigere. Udover det, bliver dit overordnede humør og produktivitet også bedre, da du ikke har anstrengelsen ved at tage ned og træne at tage dig af. Hvis man ikke får trænet, bliver ens humør også endnu dårligere, da man føler at man er doven og viljesvag, og det gør det så endnu sværere at gøre det næste gang – en ond cirkel. Med motivationen på plads, vil både ens præstation og glæde forøges, og det med mindre anstrengelse. Det kan derfor klart anbefales at smutte i træningstøjet næste gang du skal forbi supermarkedet, og tage et par løbesko på, når du skal i byen – hvad har du at miste?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *