Hvor meget fodbold er for meget? Professionelle spillere bliver presset til det yderste

Fodbold er den mest populære sportsgren i verden, og millioner af mennesker verden over drømmer om, eller har drømt om at blive professionel fodboldspiller. Det er dog også en af verdens hårdeste sportsgrene, og den finansielle udvikling i sporten, har gjort at professionelle klubber og landshold hele tiden tester grænserne for, hvad spillerne kan klare. At spille fodbold på det højeste niveau, kan som resultat derfor medføre stress og andre uhensigtsmæssige bivirkninger hos spillerne.

Uhørt mange kampe og træning skaber stress

I 2018/19 sæsonen spillede FC Barcelona for eksempel 60 officielle kampe, hvilket svarer til en kamp hver 4,5 dag. Derudover skal det selvfølgelig tillægges, at mange spillere fra Barca og andre topklubber også spiller for deres respektive landshold. Dermed ryger antallet af kampe for topspillere nemt over 70 på en sæson. På samme tid skal der også trænes, og det er faktisk ikke uhørt at have 250 træningspas på en sæson.

Med så mange kampe, træningstimer og konkurrence i det hele taget er det klart, at spillerne står overfor en forhøjet risiko for både skader og fysisk træthed. Der er dog også andre faktorer, vi skal tage med i billedet. Kampene sidst på sæsonen er altid de vigtigste, og i denne periode opstår der et større pres på spillerne, da det reelt er her, at turneringerne for alvor bliver afgjort. Det betyder også at stressniveauet stiger betragteligt hos spillerne i denne periode, hvor hver kamp bliver som en finale, hvilket over længere tid kan føre til mental træthed hos spillerne.

Ifølge nyere undersøgelser, kan netop mental træthed påvirke en spillers præstationer i negativ retning. For eksempel er det bevist at det blandt andet kan føre til nedsat motivation og entusiasme, isolation og afstandtagen fra resten af gruppen og det samlede mål. Derudover kan det føre til tab af disciplin, manglende evne til at udtrykke sig selv samt mindre fokus på detaljer og nedsat koncentration i det hele taget. Alle sammen ting, der er meget skidt for en fodboldspiller på det højeste niveau, hvor konkurrencen er hensynsløs.

Christian Eriksen er udkørt

En af de spillere, som de mange kampe gik ud over, var vores egen Christian Eriksen, der i sidste sæson blev kørt lige til grænsen i Tottenham. Grundet klubbens manglende indkøb og dermed dybde i spillertruppen, var fynboen tvunget til at spille næsten alle kampe for Tottenham, og han endte derfor med at spille 50 kampe for dem. Det skal med i ligningen, at Eriksen stort set ikke havde nogen sommerferie sommeren før, hvor han repræsenterede de rød/hvide til VM i Rusland ligesom han også fik en søn i denne periode. Han kom derfor ind til 2018/19 sæsonen stort set uden pause og med mange ting i tankerne. Ikke den bedste kombination, når vi ved hvor krævende Premier League er.

Tottenham nåede i 2018/19 sæsonen desuden langt i Champions League, hvor de i finalen tabte til Liverpool. Her var det i øvrigt et tydeligt mærket Spurs-mandskab, der på ingen måde lignede et hold med tro på tingene. De manglede fra første fløjt intensitet og energi i spillet. Noget som Jürgen Klopps tropper i høj grad besad, og det gjorde udslaget i kampen. London-klubben kom derfor aldrig rigtigt ind i kampen, og blev i stedet kyst hele kampen igennem.

Fodboldfans

Tottenham fortsætter i samme spor

Kigger vi på denne sæson, har billedet været lidt det samme som i Champions League-finalen for Tottenham, der har kæmpet meget med at få det til at fungere. Sammenlignet med de gode perioder under manager Pochettino, hvor en tydelig struktur og arbejdsmoral gennemsyrede holdet, ligner de nu en skygge af sig selv. Der mangler specielt kreativitet i det opbyggende spil, og de kommer derfor ikke frem til mange chancer. Intensiteten mangler i nærkampende, og der mangler sammenhæng imellem kæderne, hvilket har resulteret i en af de dårligste sæsonstarter for Tottenham i nyere tid. Holdet knækkede officielt, da de i Champions League kampen mod Bayern München på hjemmebane blev ydmyget med et 7-2 nederlag.

Heller ikke i Premier League ser det for godt ud for Spurs, der er langt fra målsætningen, som hedder top-4. Kigger vi på sportsvæddemål hos 888 Sport, er Spurs lige nu kun nummer 6 med odds 3.50 til at ende i top 4. Spørgsmålet er om de kan få vendt situationen, og det står stadig uklart grundet de meget svingende resultater på det seneste. Manchester City og Liverpool er selvskrevne, så der er reelt kun to Champions League pladser tilbage, og lige nu ser både Chelsea og Leicester stærkere ud end Tottenham. Derudover skal Arsenal og Manchester United som altid også tages med i ligningen. Heldigvis for Eriksen og co. har de to dog heller ikke været sprudlende på det seneste, men sæsonen er lang, så meget kan nå at ændre sig. Men det afhænger bestemt af om hvor meget spillerne fysisk og mentalt bliver kørt ned sæsonen igennem.

Hvad gør fodboldforbundene for at imødekomme problemet?

Det ligner ikke at fodboldforbundene har tænkt sig at skære ned på antallet af kampe lige foreløbig. Tværtimod. Indførelsen af Nations League har gjort, at der stort set ikke findes venskabskampe længere, ligesom det har forøget antallet af landskampe. Det samme gør sig gældende for den spanske supercup, der i stedet for at blive spillet med to hold, nu kommer til at være en mini-turnering med fire hold, som bliver afholdt i vinterpausen. I øvrigt i Saudi Arabien. Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig FIFA’s nye VM for klubhold, der kommer til at finde sted for første gang i sommeren 2021. Det kunne ellers have været en ide at skære ned på antallet af kampe, for at skåne spillerne, og dermed holde niveauet og underholdningsværdien høj.

Forbundene har dog valgt at gå den anden vej, hvor mere eksponering, giver muligheder for højere indtægter. Der har også været forslag oppe af vende, der lød på at indføre en lang vinterpause, men det har heller ikke vundet popularitet i forbundene, hvor FIFA modsat har snakket om at lade VM blive spillet om vinteren. Det ligner derfor, at det bliver hårdere og hårdere at være professionel fodboldspiller, der som et resultat af udviklingen i spillet, har højere chancer for at løbe ind i skader, fysisk og mental træthed samt stress.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *