Derfor er søvn meget vigtigt, når du træner

Træner du meget? Det kan være, at du er eliteudøver indenfor en given sportsgren? Det kan også være, at du bare bruger en stor del af din fritid på at dyrke motion? Uanset hvad, så er det enormt vigtigt, at du får sovet nok, når du træner meget. Det er der mange grunde til.

Det er som udgangspunkt rigtig sundt at træne. Dog er der nogle faktorer, som man skal have ekstra godt styr på, når man træner meget. Dette gælder ift. kost, men det gælder også ift. søvn. Læs meget mere her.

Kroppen har brug for søvn

Den første grund til, at søvn er så vigtigt, når du træner, lyder måske en anelse banal. Den er nemlig, at kroppen i al enkelhed har brug for søvn. Med en sommerdyne kan det være nemmere for dig at falde i søvn i de varme sommernætter. Du har brug for at sove – og du fortjener det.

Når vi sover, ordner kroppen en masse ting for os. Hjernen er i den grad på arbejde, og der sker en hel masse aktivitet i vores kroppe, selvom vi ikke selv er bevidst til stede – ikke andre steder end i vores drømme i hvert fald.

Det er enormt vigtigt, når du træner meget, at du giver kroppen denne tid til at gøre sit arbejde. Du bør også prioritere at kunne sove godt. Det betyder, at du bør have en god seng og madras samt en god sommerdyne.

Restitution er vigtigt

Hvis du træner meget, er der endnu en grund til, at søvnen er så essentiel. Denne er, at kroppen har brug for at restituere.

Når vi træner, så nedbryder vi reelt kroppens muskler. Den måde, vi bliver stærkere på efter træning, sker ved, at kroppen genopbygger sig selv gennem restitution. Og det smarte er, at kroppen ikke blot genopbygger musklerne tilbage til status quo – kroppen sørger for at bygge musklerne lidt stærkere ved hver restitution.

Hvis du ikke restituerer – hvilket tit sker gennem søvnen – sørger du altså ikke for denne nødvendige genopbygning af dine muskler. Dermed bliver du ikke stærkere, selvom du træner meget, og så kan man argumentere for, at din træning har været en anelse forgæves.

Sådan sikrer du den bedste søvn

Det er altså ekstremt vigtigt, at du får sovet nok. Hvis du har udfordringer på dette punkt, er der flere ting, du kan gøre for at sikre dig en god nattesøvn.

Det er vigtigt, at du har en god seng. Dette er en seng, som støtter din krop de rigtige steder. Det er også vigtigt, at sengen har en tilpas fasthed.

Derudover skal du have den rigtige dyne. Man kan få både vinter- og sommerdyner. Det er selvfølgelig oplagt, at du bruger en vinterdyne om vinteren og en sommerdyne om sommeren. Nogle mennesker synes dog, at det er rarest med en sommerdyne hele året rundt. Dette er et spørgsmål om smag og behag, som afhænger af, hvor varmt eller koldt du kan lide at have det om natten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *