Kano eller kajak – hvilken sport skal jeg vælge?

Er du typen, der gerne vil i gang med en sportsgren på vandet, så kigger du sikkert også på, om det skal være kano eller kajak. Og måske har du svært ved at finde forskellen på de to, og hvad der måske kan være fordele og ulemper ved dem begge. For selvom du måske ikke lige kender forskellen, så er den stor, og det handler meget om, hvad du gerne vil med en tur på en kano eller kajak.

Det skal du overveje

Først og fremmest skal du tænke over, om du gerne vil ud på det vilde hav, eller du gerne vil sejle rundt på søer og åer. For hvis du gerne vil ud på det åbne hav, så skal du vælge en kajak, og vil du gerne sejle ture på en å eller sø, så er det en kano, du skal vælge.

Dernæst er der også nogle forskellige teknikker. For eksempel skal du være ene mand om at styre en kajak, fordi der vitterligt – i hvert fald oftest – kun er plads til én person. Hvorimod kanoen jo på den måde er rigtig åben, og derfor kan have flere personer med. Måske husker du det fra sommerlande eller campingpladserne, hvor hele familien nærmest kunne være i én kano.

Samtidig er der også noget andet, du skal overveje, i forhold til hvordan man styrer båden. For der er stor forskel på, om du skal arbejde med en pagaj eller paddel. Den første hører sig til en kajak, og her skal du styre én årer med to blade. Og på kanoen har du en paddel, hvor der kun er blad i den ene ende, og så er det den måde, du styrer på. Hvad der passer bedst til dig og dine arme, skal være helt op til dig at finde ud af.

Find kanoudlejning

Har du ikke mod på at starte på det åbne hav, så er kanoen et godt sted at starte. Det er mere roligt, og så kan du blive komfortabel med vandet. Men så handler det selvfølgelig om at finde en kanoudlejning, så du kan prøve det af. Rundt omkring i landet er der forskellige udlejninger. Omkring Næstved er det populært at sejle på Susåen, og her er der flere udlejningssteder langs åen. Så vælger man, hvor på Susåen man gerne vil starte og slutte, og så lejer man en kano det ene sted og sætter den af dér, hvor man nu sejler til.

Selvom det ikke ligefrem er sportssejlads, så er det en god måde at starte på, for at se om du kan lide at sejle på vandet eller ej. Man finder ret hurtigt ud af, om det er noget, man har lyst til at bruge flere timer på om ugen.

Har man fået blod på tanden, er der også kajakklubber og mulighed for at sejle i kajak i og omkring Næstved. Så man kan sagtens få lov til at prøve begge dele. På den måde er det også nemmere at finde frem til, hvad man bedst kan lide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *